top of page

#HomeVsOffice

Cachè atelier за Colliers Newsletter

Как се променя отношението към работната среда в годината на глобална пандемия? Попитахме архитектурното бюро Cache Atelier, известно с едни от най-умните и красиви офис пространства в България. В началото на разговора ни, Cache правят уточнението, че отговорите ще дойдат не само от собствения им опит на архитекти, но и от последните им колаборации със специалисти в областта на психологията, дизайн мисленето и подбора на кадри. “Истината е, че без взаимодействие с други дисциплини, които изследват Homo Laborans - работещият човек, съвременните архитекти са също толкова подготвени да правят прогнози, колкото всеки друг. Т.е. - не са.”

 

 

Няколко месеца по-късно, удобно ли се работи от вкъщи?

На работното си място човек рядко озъзнава удобствата, които един архитект създава за него – да има и ергономичен стол, и място, където да си направи кафе. Когато си вкъщи, работиш на кухненската маса, нямаш комфортен стол, започва да те боли тук и там... Бюрото ти не е удобно... Ако изобщо в дома ти има такава мебел. По време на извънредното положение клиенти ни разказваха за свои служители, които поискали офис столовете си за вкъщи. Други, които си търсели офис бюрата, защото са high-adjustable. Но да бъдем честни - дори тези високотехнологични и скъпи мебели да са у дома ти, това ли е най-важното? Не. Комуникацията на живо с колегите и директният контакт с тях са най-същественият дефицит на дистанционната работа за почти всички служители. Има и още нещо. Оставяйки си вкъщи, ти не можеш да смениш реалността с друга. За много хора, особено по-тревожните, това постепенно се превръща в проблем.

Не се ли опитваха големите работодатели по света, а благодарение на студиа като Вашето - и у нас, да създадат именно такава работна среда, която резонира с различни нужди, с различни характери, с различен подход към продуктивността на работното място?

Така е. За нас не съществува работещ човек на крайностите - винаги хипер социален или вечен аутсайдер. Един ден искаш да си сред хора, а в следващия момент - да си по-концентриран точно върху тази задача. Това, което ние в Cache Atelier правихме през последните години, е да се опитаме да създадем максимално разнообразна работна среда. Нашите интериори винаги са предоставяли опцията служителите да могат да работят заедно или - когато имат нужда, да се отделят и да има къде да го направят.

В крайна сметка, знаем ли как се чувства Homo Laborans в своя хоум офис?

Служителите на клиентите ни споделят, че (вече) не се чувстват добре вкъщи. Работодателите им го знаят, но в момента нямат механизми, с които да ги върнат обратно на работа. Това все повече се осъзнава business-wise, така че - появяват се хибридни решения. Например, работата на ротационен принцип. Тъй като нуждата от поне няколко срещи на живо през седмицата е все по-осезаема, много от клиентите ни намират варианти да фасилитират подобни ситуации. Така, освен всичко друго, те стимулират и креативността на служителите си. Която най-много страда от дистанционния режим на работа.

IMG_0169_samll copy.jpg

Снимка: Анета Иванова за Cache Atelier

Както и способността да се самоорганизираш...

Така е. Все по-често фрийленс специалистите споделят с нас, че използват таймер, за да определят работното си време. Защото губят реална престава колко време са били пред компютъра. В крайна сметка, хоум офисът ни показа и това, че работният ден за хората, които действително работят, става по-дълъг. Това важи и за мениджърите, за хората, които взимат големите решения, за собствениците. Разминаването на границата между работно и лично изтощава.

В началото на разговора ни споменахте, че вече работите със специалисти от други дисциплини, които изследват човека в работен режим. Защо, какво го налага?

Точно сега е особено важно да говорим със сужителите за завръщането им в офиса. За това как обратно ще се адаптират към него. За това какво самите те очакват от този процес... Като архитекти, ние се нуждаем от по-широк кръг специалисти, които през последната година приобщихме към студиото ни - специалисти, които със своя специфична опит ни помагат да подходим комплексно. Не просто да създадем интериор, а той реално да работи за нашия клиент, за неговия бизнес. Да се превърне в основен инструмент за привличане и задържане на добър екип.

Дали офисът ще остане такъв, какъвто беше, дали няма да се превърне в инкубатор на идеи, в co-working пространство, все още не знаем. Но моментът на завръщане ще настъпи. Защото човек е социално животно и има нужда от общност. От своя страна, компаниите също се подготвят за това. Все по-мотивирани са да създадат и поддържат максимално комфортна и здравословна работна среда. С повече растения, с повече свеж въздух, с по-добра вентилация и естествена светлина. И това е възможно... Голяма част от офис сградите са в периферията на София. Мога да се газифицират и да се отопляват на радиатори. И това са само част от решенията. Ние сме оптимисти за бъдещето на работната среда - представяме си, че тя ще бъде по-хуманна и още по-приобщаваща. Все повече мислим за бъдещето на ротационната офис присъственост - тогава, когато не 100, а 50% от офис пространствата са заети. Когато работиш и от вкъщи, и в офиса. И взимаш най-доброто от двата свята.

bottom of page